Written by Lykke Simonsen
LIVRETTER
Overraskende mangel på fantasi
(kan vendes til en uventet fordel)

Rød kop
Fortæl mig dine livretter

På ét af mange kurser i ernæringsforskning fortalte kursuslederen, at hjerteforeningen havde givet ham en opgave med at udtænke en simpel, men alligevel effektiv strategi for at vælge hjertesund kost. En strategi som hvem som helst ville kunne forstå.

Han havde derfor tænkt lidt over, hvad han egentlig ville opnå, og konkluderede, at vi ville have godt af at spise mere plantebaseret kost og generelt skrue ned for mængden af animalske fødevarer. Fordi grøntsager er forholdsvis billige i Danmark, ikke mindst på grund af alle de dygtige tyrkiske grønthandlere, som skød op alle vegne i byerne for tredive til fyrre år siden, fik han den fremragende idé at se på madvarernes pris og stillede sig selv det spørgsmål: Hvad nu hvis vi lover os selv at altid bruge lige så mange penge på frugt og grønt, som vi samtidigt bruger på dyre-produceret mad som kød og fisk, æg og mejeriprodukter? Mon så ikke fordelingen af fødeemnerne ville blive bedre balanceret?

Det måtte selvfølgelig prøves. Og i månederne efter stod Fatter for madindkøbene. Kassebon’er blev samlet og bogført. Og i det store hele bekræftede forsøget, at dét er en smaddergod strategi, som vi alle kunne have stor nytte af.

Men deri lå ikke den største overraskelse. For kursuslederen måtte studse over, at på hver måneds kostregnskab var bundlinjen altid stort set den samme. Måned ud og måned ind kostede familiens mad altid det samme. Dét kunne han ikke selv sådan lige forklare.

Dét kunne så til gengæld familiens fjortenårige datter, som tørt og tvært kvækkede, at “vi får jo altid det samme at spise!”

Vel gør vi da ej, tænkte han, men gav sig alligevel til at undersøge påstanden. En hurtig gennemgang af et par måneders indkøbslister afslørede den måske vigtigste opdagelse, der kom ud af hele projektet. For hans yndlingsteenager havde selvfølgelig ret. Vi spiser alle sammen altid det samme til middag.

Du spiser selvfølgelig ikke det samme som jeg. Men jeg har kun cirka ti livretter, som jeg cirkulerer om og om igen. Og jeg påstår, at det samme gør sig gældende hjemme hos dig.

Dér gik vi lige rundt og tænkte, at orv hvor spiser vi varieret, mens sandheden, og den er ilde hørt, er det stik modsatte. Vi er rent ud sagt smaskkonservative i vores valg af mad Og hvorfor er det nu lige, at det er så stor en opdagelse?

Jo for hvis vi vitterligt spiste supervarieret, så ville det være et helt uoverskueligt arbejde at lave om på alle vores kulinariske unoder. Men det er det så ikke nu. Fortæl mig dine ti livretter, og lad mig lige regne lidt på deres indhold af protein, kulhydrat og fedt. Så lover jeg dig, at hvis jeg må ændre på et par enkelte detaljer i hver af dine opskrifter, så kan du stadig spise stort set det samme som nu, men alligevel være meget sundere.

Hvis du ikke tror på mig, så gør dig selv den tjeneste at føre dagbog den næste måneds tid og skriv op, alt hvad du spiser. Bare de store linier. Du behøver ikke at veje noget. Jeg tror, at du bliver overrasket over både din magelighed og din mangel på fantasi.

Lad mig blot afsløre, at jeg fandt min tryghed i følgende livretter:


Ja, jeg véd det godt, ikke synderligt fantasifuldt, og det ligger også mange år tilbage. Men ungerne spiste det uden for meget brok og bøvl.

Lad mig slutte af med en udfordring. Send din mad-dagbog (opskrifter) til mig, så vælger jeg én af dine opskrifter og regner den igennem og kommer med forslag til, hvordan du kan gøre den sundere. Og hvis du kan lide, hvad du derefter spiser, så kan du få regnet resten af dine livretter igennem for en meget rimelig betaling.