Written by Lykke Simonsen
Samtaleterapi
Den motiverende samtale
Hvis vi ellers tog os tiden til sætte os ned og tænke os grundigt om, så ville vi nok allesammen selv kunne finde frem til de gode løsninger på alle hverdagens både små og store problemer. Det er bare som om, at nogle har lettere ved dét end andre. For alle os andre kan det sommetider hjælpe tankerne i gang at man får løsnet op for tungebåndet gennem en god samtale med en partner, en god ven/nabo/kollega eller sommetider en helt udefrakommende (som så kunne være mig).

I nogle tilfælde trænger vi bare til at der bliver rørt lidt rundt i suppen, så vi bedre kan få øje på de lidt mere appetitvækkende løsninger. Andre gange tackles problemerne måske bedre ved at gå mere systematisk frem og bruge erfaringen fra tidligere samtaler samt huskelister og andre tricks til at få det hele med og komme hele vejen rundt om forhindringerne. Man kan opnå stor erfaring med at føre samtaler, simpelthen fordi man er et udadvendt og socialt gemyt. Men man kan også gå i skole og lære at bruge samtaleteknikker, der har til formål at hjælpe både tungen og tanken på gled.

Jeg er uddannet som "professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme, forebyggelse og formidling". Som et redskab for formidlingen af sundhedsfremmende tiltag har jeg modtaget struktureret undervisning i samtaleterapi, der omfatter teknikker, jeg har stor nytte af, når jeg samarbejder med mine klienter. En god og ærlig samtale kan ofte afsløre og kortlægge, hvad det er for ting, vi hver især kunne ønske os var anderledes. Mange er godt hjulpet ved blot at få sat ord på dét, der føles utilfredsstillende, og finder så selv ud af at skabe forandring. Andre har også sidenhen nytte af samtaler om, hvordan man vælger mellem alle de mulige løsninger, man i fællesskab finder frem til.

På en måde kan man godt sige, at der altid er et element af samtaleterapi i enhver kontakt mellem mig og mine klienter, uanset om der er tale om et længerevarende Tuning forløb, en mere kortfattet coaching i kost og motion, eller en konkret ernæringsvejledning.

Erfaringen har lært mig, at for mange mennesker, der søger mine råd om kost og motion, er den underlødige ernæring og den lade livsstil kun toppen af isbjerget, og at under overfladen lurer en lang række af medvirkende faktorer som ubearbejdet sorg, økonomisk modgang, ufrivillig ledighed og meget andet, som ikke rigtigt passer ind i nogle af de andre "kasser" eller pakkeløsninger, jeg kan tilbyde. Og i sådanne tilfælde kan samtaleterapi, der netop IKKE handler så meget om mad og motion, være lige dét, der gør op med de onde cirkler og henter ressourcer frem, som man ikke troede fandtes.